2310 305 310

all of what
we do

Τερηδόνα

Η οδοντική τερηδόνα αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες παγκοσμίως και φυσικά μπορεί να εμφανιστεί τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.  Η τερηδόνα μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, καθώς μπορεί να γίνει η αιτία για πόνο και δυσφορία.

Τι είναι η τερηδόνα;

Γενικότερα ο όρος “τερηδόνα” αναφέρεται στην καταστροφή των σκληρών ιστών της επιφάνειας του δοντιού και της δημιουργίας κοιλοτήτων ως αποτέλεσμα της παρουσίας βακτηρίων.  Η τερηδόνα μπορεί να δημιουργηθεί λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, οι οποίοι είναι τα σάκχαρα και η πλάκα από τις τροφές, η οποία παραμένει στα δόντια.

Ποια είναι η αιτιολογία της τερηδόνας;

Χωρίς αμφιβολία η τερηδόνα είναι μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί. Ένας από τους βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για τη δημιουργία της τερηδόνας είναι η οδοντική πλάκα, δηλαδή η παραμονή των υπολειμμάτων από τις τροφές πάνω στα δόντια.

Αν η οδοντική πλάκα αφεθεί για μεγάλο διάστημα πάνω στα δόντια, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην ισορροπία ανάμεσα στους προστατευτικούς και στους παθολογικούς παράγοντες της στοματικής κοιλότητας και συνεπώς να οδηγήσει στην απώλεια στοιχείων από την επιφάνεια της αδαμαντίνης (Αδαμαντίνη ονομάζουμε την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού). Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στην αποδομή της αδαμαντίνης και προχωρώντας περισσότερο να καταλήξουμε στη δημιουργία τερηδονικών κοιλοτήτων στα δόντια.

Ένας από τους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για τη δημιουργία της τερηδόνας είναι και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης στις τροφές.

Τερηδόνα στην Αδαμαντίνη

Οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών μπορούν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την τερηδόνα, εξαιτίας της παρουσίας οπών και σχισμών, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως περιοχές κατακράτησης πλάκας. Συνεπώς, λόγω της μη λείας επιφάνειας, είναι πιο δύσκολο να απομακρύνουμε την πλάκα, με αποτέλεσμα να παραμένει εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δυσχρωμίες της αδαμαντίνης που μπορεί να εντοπιστούν στις μασητικές επιφάνειες, μπορεί να αποτελούν πρώιμα στάδια τερηδόνας.

Τερηδόνα στην Οδοντίνη

Οδοντίνη ονομάζουμε την επιφάνεια του δοντιού που βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη. Η οδοντίνη είναι πιο πορώδης από την αδαμαντίνη και συνεπώς η τερηδόνα μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα και να οδηγήσει σε δημιουργία μεγαλύτερων κοιλοτήτων.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τερηδόνα;

Μια τερηδονική κοιλότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο εντοπίζεται. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της τερηδόνας, είναι σαφώς η πρόληψή της. Με τον τακτικό έλεγχο, τον καθαρισμό, τη φθορίωση και τις καλύψεις οπών & σχισμών στο ιατρείο αλλά και με σωστή στοματική υγιεινή και διατροφή στο σπίτι.

Αν η τερηδόνα προχωρήσει στα δοντάκια, τότε μπορεί να χρειαστεί σφράγισμα, απονεύρωση ή ακόμη και εξαγωγή του δοντιού.